Privrednicima se olakšava pristup novcu

Bez autora
Jun 20 2011

Vlada Federacije BiH na posljednoj sjednici prihvatila je inicijativu za proširenje supsidijarnog finansiranja i na druge sektore po Projektu poboljšanje pristupa malih i srednjih preduzeća finansijskim sredstvima i to za građevinarstvo, ugostiteljstvo, turizam, teretni i putnički prijevoz. Projekt poboljšanja pristupa malih i srednjih preduzeća finansijskim sredstvima kreiran je u suradnji s Vijećem ministara, entitetskim vladama i Svjetskom bankom radi pružanja podrške malim i srednjim preduzećima u BiH. Prihvaćeni kreditni instrument je zajam za finansijsko posredovanje naše zemlje u iznosu od 47,8 miliona eura, od čega Federaciji BiH pripada 28,7 miliona eura pod povoljnim uvjetima. Projekt je Vlada FBiH povjerila Fondaciji OdRaz, s tim da bi bio implementiran od 2010. do 2014. godine. Iz povrata ovih sredstava bit će formiran revolving fond koji će predstavljati dugoročni instrument Vlade Federacije BiH za podršku privrednom razvoju, čime bi se privrednim subjektima olakšao pristup finansijskim sredstvima potrebnim za realizaciju njihovih poslovnih aktivnosti.

Privrednicima se olakšava pristup novcuVlada Federacije BiH na posljednoj sjednici prihvatila je inicijativu za proširenje supsidijarnog finansiranja i na druge sektore po Projektu poboljšanje pristupa malih i srednjih preduzeća finansijskim sredstvima i to za građevinarstvo, ugostiteljstvo, turizam, teretni i putnički prijevoz...

Projekt poboljšanja pristupa malih i srednjih preduzeća finansijskim sredstvima kreiran je u suradnji s Vijećem ministara, entitetskim vladama i Svjetskom bankom radi pružanja podrške malim i srednjim preduzećima u BiH. Prihvaćeni kreditni instrument je zajam za finansijsko posredovanje naše zemlje u iznosu od 47,8 miliona eura, od čega Federaciji BiH pripada 28,7 miliona eura pod povoljnim uvjetima.

Projekt je Vlada FBiH povjerila Fondaciji OdRaz, s tim da bi bio implementiran od 2010. do 2014. godine. Iz povrata ovih sredstava bit će formiran revolving fond koji će predstavljati dugoročni instrument Vlade Federacije BiH za podršku privrednom razvoju, čime bi se privrednim subjektima olakšao pristup finansijskim sredstvima potrebnim za realizaciju njihovih poslovnih aktivnosti.

Registar preduzeća

Na istoj sjednici Vlada je razmatrala i prihvatila Informaciju o stupnju provedbe informacionog sustava registra malih i srednjih poduzeća (MSP) u FBiH. Cilj projekta ISR MSP je uvođenje informacionog sistema koji će Vladi omogućiti potpunu integraciju svih podataka ključnih za monitoring nad MSP sektorom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik